23rd jun

2013

Bescherming van eerste Rijksmonument onderwater verbeterd

Onlangs werd de bescherming van het eerste Rijksmonument dat zich onderwater bevindt verbeterd. Het Burgzand Noord 3 wrak werd in 1988 als eerste aangewezen als Rijksmonument en het behoort vanaf dat moment tot het Nederlandse cultureel erfgoed. Het wrak werd daardoor ook beschermd tegen beschadigingen.

BZN3_01

De bescherming die werd aangebracht in 1988 werd in de jaren daar na goed in de gaten gehouden en door de jaren heen bleek dat er steeds meer delen van het wrak boven de bodem uit te steken. Er werden daarom tussendoor al een aantal verbeteringen aangebracht, maar na beschadigingen door duikers en vissers, werd besloten om dit jaar alles weer helemaal in orde te maken.

Er werden polypropeen netten die verzwaard zijn met kettingen gebruikt om de uitgespoelde delen van het wrak te beschermen en de netten kunnen met kleine boeien omhoog worden gehouden wanneer het wrak weer inzandt. Uiteindelijk zal het wrak weer onder het zand terecht moeten komen voor een optimale bescherming.

Er zijn sterke vermoedens dat het Burgzand Noord 3 wrak de restanten zijn van een VOC-schip met de naam ‘De Rob’. Het schip deed mee aan de slag bij Duins en is in 1640 tijdens een storm gezonken bij Texel. Het schip stond onder leiding van Cornelis Jol.

Share This :