Begraafplaats: laatste monument of sluitpost?
9th jan

2014

Begraafplaats: laatste monument of sluitpost?

Overledenen maken hun laatste reis naar de begraafplaats. Daar zullen zij nog jaren liggen, in een mooie kist, onder een mooie steen. Waar een kerkhof vroeger nog daadwerkelijk bij de kerk lag, liggen begraafplaatsen tegenwoordig wat beter verspreid. En toch is het doel van zo’n hof altijd hetzelfde geweest: het zijn monumenten voor de overledenen en gedenkplaatsen voor de nabestaanden.

Is het dan nog wel eerbiedig om de kosten voor algemene begraafplaatsen te blijven verhogen? In de laatste jaren stegen de kosten continu. In Overijssel bijvoorbeeld waren de gemeenten in 2010 er gezamenlijk ongeveer 4 miljoen euro aan kwijt. Wat je daarnaast zelf nog moet betalen, is voor iedere gemeente anders.

De goedkoopste gemeente is Losser, waar het 506 euro kost. In Zwolle ben je het duurst uit: 3.798 euro voor grafdelving, onderhoudt en twintig jaar grafrechten. Er gaat behoorlijk wat geld om in de wereld van begraafplaatsen. Gemeentes betalen zich al blauw voor een graf, maar leggen jaarlijks nog miljoenen euro’s bij voor beheer en onderhoud.

Momenteel worden in steeds meer gemeentes bezuinigd op begraafplaatsen. Minder uren werk in het onderhoud bijvoorbeeld. In Borne gebeurde dat al en het leidde tot veel protest. Gemeentes zijn wettelijk verplicht tot het hebben van een algemene begraafplaats. Een gemeente kan een begraafplaats dus bijvoorbeeld niet helemaal afschaffen. De overheid heeft de taak een lijk ergens heen te kunnen brengen.

Uitvaartverzorger DELA noemt de bezuinigingen op begraafplaatsen dan ook een slechte zaak. “De zorg en vormgeving van een fatsoenlijke, volwaardige rustplaats brenen meer zorg en verantwoordelijkheid met zich mee dan het aanbieden van een faciliteit.” Ook maakt DELA zich zorgen over de stijgende tarieven voor een graf, daardoor zouden meer mensen gedwongen worden te kiezen voor het goedkopere cremeren in plaats van een begrafenis.

Share This :